Eindejaarswensen

Weer die digitale kerstkaart.
Niet dat ik niet in brieven, kerstkaarten en postzegels geloof.
Maar voor hetgeen wat ik doe, zijn er leuke alternatieven.

Zoals deze.
Kerstclassics en films en audio en muziekjes.
Enjoy.

Een goede dinges en dat andere ook.

Jee Kast 2017
Dezelfde als in 2016, maar daarom niet minder gemeend.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Beestenbos Limburg

Intro Debatfestival, Dienst Ruimtelijke Ordening, prov. Limburg

Vijftien jaar geleden volgde ik een schrijfworkshop in London, na een feestje toen ik ‘s nachts te voet weerkeerde, liep er tiptiptip een vos langs mij over de stoep. Hij keek me aan alsof ik zijn poedel was. Dat is wat er nu ook hier gebeurd. Kijk naar hoeveel everzwijnen wij gevangen hebben dit jaar. Hoe de natuur weer een plaats toeëigent.
Ik ben voorstander.
De mensheid was in eerste plaats veel te bedreigend. Wij, de provincie, de mensen, de staat hebben beestenbos boos gemaakt.

Wij zijn parasieten.

Hoe kan ik van deze inleiding naar een sterk sociaal duurzaam Limburg toe bewegen? Moeten we enkel over gedomesticeerde dieren en over koetjes en kavels praten, als Limburg onbemiddeld en onontwikkeld blijft -ik overdrijf-… Moeten we het principieel akkoord voor woonuitbreidingsgebieden achter ons laten? Hou het BRL en BRVee in de gaten.
Hoe konden we zo lang leven met een plan van 20 jaar geleden? Als ruimtelijke ordening, ruimtelijke verordening wordt, dat zodra het plan rond was, het voor de burgers algemeen bindende regels werden, dit gegeven in een nonvariabele administratieve wereld vastgelegd werd.
20 jaar geleden. Dat hoe goed bedoeld ook,
ruimtelijke verordening, ruimtelijke verorbering werd?
Beton een halt toe roepen, want hoe lenig de natuur ook omspringt met verstening, daar moeten wij niet uit leren. Wij moeten volharden in een betonstop, dit opwerpen met concrete alternatieven. Lintbebouwing is ook nooit een cadeau geweest. In het beestenbosperspectief mogen we wel letten op vervuiling, maar we blijven ruimtelijke dieven.

Waarom dit debat? Omdat er nooit eerder zo een vragende stijging, stijgende vraag naar was, omdat aan elk ruimtelijke reflectie zowel ‘n vraagstuk als een heet hangijzer zat. Een waagstuk was. Smeden als het heet is, Wij willen het versteden als er sfeer is, naar ‘Limburg-stad’.
‘stad Limburg’. De nood aan sterke centrumsteden, multipolaire gemeenschap. Nuttige nutsverplaatsingen, omgevingskwaliteit garanderen, grensoverschrijdende gebiedsgerichte strategiën injecteren.

Maar we mogen natuur in Limburg -verontrust- niet laten versnipperen, als er in Hasselt ook reeds een vos door de straten tippelt. We are parasites, and nature is resistant. Om in symbiose te leven moeten we een tandje bijsteken. Als we van parasieten, paracities naar smartcities evolueren, bio-energie kunnen genereren, en volgens Jevons paradox we niet consuminderen maar -meren.
Jevons paradox? Hoe efficiënter we met energie omspringen,
hoe meer energie we verbruiken.

The fat lady’s singing, want als we echt hier bovenop meer gaan verbruiken,
moeten we echt anders gaan leven. Als we niet opletten, kunnen we aftellen. Het knaagt, vijf voor twaalf en we mogen vragen beginnen stellen.

Limburg’s troeven zijn open ruimte en de landelijke beeldkwaliteit.
Mooi verpakt, maar het draait om nuttigen van natuur, de levensspanwijdte dat we onze vleugels uitslaan, nesten en de rekbaarheid van onze leef- en duurzaamheid. Geen eitje. Niet evident.
We blijven parasieten, hoe slim omgaan met mobiliteit? Het sensibiliseren van onze agrarische capaciteiten. We moeten para-cities pareren, energie-atlassen omzetten in werkinstrumenten. De Limburgse energiekaart uitspelen, zonder uit te spelen.

Vandaag gaan we op zoek naar een ruimtelijke ruggengraat,
voor er enkel skeletten overblijven op aard’.

Posted in Uncategorized | Tagged | Leave a comment

Aanbod & Toernee’s 2018

Gedichtenweek
De laatste donderdag van januari trapt gedichtenweek weer af. Woord in en rond de klas en jullie hebben nog geen act? Nu is het moment. Jee Kast mikt op een volgeboekte week.
Of voor degene die hem reeds kennen;
Volgewoord, want op bundels na heeft hij nog steeds geen boek.

Ontdek, schuif aan & schotel voor.
Laat jezelf & je scholieren overdonderen.
Subsidie via www.auteurslezingen.be? Snel wezen

De koffiebartoernee #éénkastjekoffie
De Belgische woordkunstenaar Jee Kast pakt uit in de voorjaars-/krokusvakantie uit met een koffiebartoernee. Hoe kan je cultuur kleinschalig, kwaliteitvol en goed houden?
Door veel op te treden tegen een betaalbare prijs.
Mikken op kwantiteit.

Hoe de site in het oog, want de data gaan de deur uitvliegen.

Spread the word, cappuccino & room for improvement.

Meer? Check het aanbod hier.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Waarvan Suikers

De jeneverfeesten waren geweldig.
Niet voor de jenever, maar voor de samenwerking die over grenzen gaat. Klein intiem, weggestoken terwijl het jeneverfeest vollebak was achter de wallen van het begijnhof.

Iris Penning en Jee Kast traden samen op met ‘Waarvan suikers’.
Een geslaagde fusie van “Spreken met suiker” en “Zoet & D’rop”.

Jee KAst Iris Penning

Meer? Check het aanbod.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Zoet & D’rop – NIeuwe bundel

Hij is er!

- 64 Blz.
- Klein, handig formaat, A6
- frisse taal en natuurlijk geweldige poëzie. (Dat laatste is een verkoopspraatje, voor iedereen die me kent, die weet dat ik mezelf met een korrel zout neem. Laat staan of ik mijn eigen werk poëzie noem, dat doen vooral anderen…)

Commercial Break:
Zoet-&-D'rop-PB-Linkedin

De bundel Cover:
201706-zoet&d'rop-cover-2

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Limburg Calling

Favoriete stad momenteel?

+ Iedereen is momenteel aan het nadenken over de Hasselt-Genk-combinatie.
Ook ik mocht er wat over schrijven om het TVL/HBvL-debat wat aan te kondigen.

Steden samen brengen is
als broer en zus die fusioneren.
in welke vesten naai je zakken, er is nog veel te leren.
verstrengel en vertakken, verbind en respecteren
hoe onhandig het was -als scouts- met vastgebonden benen
of juttenzakkenspringen samen te presteren.
Prevel bij een theelicht dat we samen kunnen stappen,
bind mijn veters, schoudersteun, gedeelde smart is halve smart,
en wie deelt er in de klappen.
Smaak of Visionair,
of als een stedelijke Siamese tweeling samen wat proberen.
Onderscheid mag er zijn, iedereen gelijk, maar er blijft toch altijd speling.
Bepaalde mensen hebben in hun leven, nooit over de haag gekeken,
lijken w’op elkaar of net die eigenzinnigheden leren.
Broederliefde zustersteden, in het donker nooit geknepen.
Ga en sta als buurman, buurman, of steeds als stedeling,
landelijk vermomd. Familietafel uitgestald,
wees welkom, zet oech, kom.
Genk & Hasselt
Broer & zus, symbiotisch siamees.
In Limburg ligt mijn hart,
thuis komen na weggeweest.

Last minute performances, dat zijn altijd een uitdaging om te doen. Maar om dan echt als artiest tevreden te zijn… Het gaat erom om een balans te vinden tussen hetgeen wat je ervaringsgericht weet en het nieuwe hotel-de-botel ad-rem klaarstaan en tonggymnastiek van nieuwe woordcombinaties. Een 400 meter loper kan ook niet altijd even goed uitblinken op de 100 meter. Maar we gaan die uitdaging aan.Liever sta ik ergens met voorbereid werk. Aangenamer, meer werk uiteraard, maar comfortabeler.

+ Momenteel ben ik ook de verhalen voor de straathoekwerkers in Genk aan het bekijken, werkte ik een tekst uit voor de Leerwinkel in Genk (lees hem hier) , … Genk roept op allerlei manieren. Een andere tekst die ik voor de Leerwinkel in elkaar steek is een meertalig gedicht met woorden uit talen die ik ter plekke voorgeschoteld kreeg.

+ Het Stadsmus had dit week-end een tentoonstelling rond Monstrans en Mirakel geopend> Dit in kader van de nakende Virga Jessefeesten in augustus. De tentoonstelling mocht ik mede openen. Extra met een performance in de verf zetten ‘Monstrans, mirakels en Maatschappij’. Ga je naar de tentoonstelling kijken, kan je altijd stukjes tekst mee nemen.

+ Dit week-end is het tevens Basta basta, waar de cursisten van mijn schrijfcursus uitpakken met hun geschreven stukjes, gedichten en werk, een druk week-end dus.

+ Op FB ben ik bovendien nog tot eind van de maand Limburgsymbool, bekende Limburgers mogen twee weken lang in eigen naam het medium gebruiken. Een project van de Provincie Limburg.

Jee Kast

PS. De drukte laat me niet altijd toe om zelfs structureel aan blogs te werken. Het 2 maanden zonder computer zitten waarschijnlijk ook. De handenvol, de handen in het haar en gaan. Ondanks dat ik heb voorgenomen toch maandelijks een insight te geven in een of meerdere projecten.

Posted in Uncategorized | Leave a comment